top of page
Poza scriitoruluiBarbara Bacauanu

Meditatii ghidate. Tipuri de meditatie. Beneficii

Există multe tipuri diferite de meditație ce variaza de la cele mai simple la unele foarte complexe, toate fiind la fel de benefice. Meditația este o modalitate plăcută de a ușura stresul și anxietatea, de a calatori într-un alt moment și într-un alt loc din timp, de a te elibera de un bagaj emoțional dureros și de gânduri negative sau de a-ti transforma personalitatea si de a atrage ceea ce iti doresti. Frumusețea meditației este aceea că se poate realiza oriunde și oricând. Meditația fără un maestru nu este ușoară, dar mulți oameni învață să mediteze în mod eficient pe cont propriu.


Care sunt principalele tipuri de meditatie?


Desi nu este nici pe departe o listă cuprinzătoare, mai jos iti voi prezenta cele mai comune tipuri de meditatie. Nu toate tehnicile sunt destinate tuturor. De exemplu, s-ar putea să consideri practica Meditației Transcendentale prea complicată și să fii atras de o practică mai simplă, cum ar fi meditația in miscare.


Aceste practici necesită abilități și mentalități diferite, așa că numai tu știi ce este potrivit pentru tine!

1. Meditatia Mindfulness

Meditația Mindfulness provine din învățăturile budiste și este cea mai populară tehnică de meditație din Occident. Acest tip de meditatie este despre a fi prezent aici și acum, fara a fi distras de gândurile despre trecut sau despre viitor. Este despre a fi concentrat asupra conștientizării intense a ceea ce simți clipă de clipă, fără a judeca sau a fara a încerca să interpretezi.


Meditatia Mindfulness poate include respirația focusata, vizualizarea ghidata sau chiar scanarea corporală.

Mindfulness înseamnă să faci ceva cu 100% atenție și concentrare, astfel încât să o poți practica chiar în timp ce speli vasele sau faci un duș. În esență, orice faci cu toată atenția ar putea fi considerat o formă de meditatie.


Această practică combină concentrarea cu conștientizarea. S-ar putea să iti fie de ajutor să te concentrezi asupra unui obiect sau a respirației în timp ce observi orice senzații corporale, gânduri sau sentimente. Acest tip de meditație este bun pentru persoanele care nu au un profesor care să le îndrume, deoarece poate fi ușor de practicat pe cont propriu.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii mindfulness aici.

2. Meditatia Spirituala

Meditația spirituală este utilizată în religiile orientale, cum ar fi hinduismul și taoismul, precum și în credința creștină. Ea este similara cu rugăciunea prin faptul că in timpul ei reflectezi asupra tăcerii din jurul tău și cauți o legătură mai profundă cu Dumnezeul sau Universul.


Pentru a spori experiența spirituală, in acest tip de meditatie se folosesc

  • uleiuri esențiale

  • tămâie

  • smirnă

  • mir

  • cedru

  • lemn de santal

  • palo santo

Meditația spirituală poate fi practicată acasă sau într-un lăcaș de cult. Această practică este benefică pentru cei care prosperă în tăcere și caută creșterea spirituală.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii spirituale aici.



3. Meditatia focusata

O meditație de focalizare implică concentrarea asupra unui obiect, precum o floare sau o lumânare și acordarea timpului necesar pentru a-l examina în cea mai detaliata măsură, cu toate amanuntele sale – pana se ajunge la scufundarea sau identificarea cu el. De asemenea, te poti concentra pe ceva intern, cum ar fi respirația sau fluxul energiei din corp.


Meditația focusata implică concentrarea utilizând oricare dintre cele cinci simțuri.


Încearca să numeri mărgele, să asculti un gong sau să te uiti la flacăra lumânării. Practica poate fi simplă din punct de vedere teoretic, dar poate fi dificil pentru începători să se concentreze mai mult de câteva minute. Dacă mintea ta rătăcește, este important să revii la practică și să te refocusezi. După cum sugerează și numele, această practică este ideală pentru oricine doreste sa isi sporeasca concentrarea, focusul, atentia si rabdarea.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii focusate aici.

4. Meditatia in miscare

Deși majoritatea oamenilor se gândesc la yoga atunci când aud de meditația in mișcare, această practică include lucruri simple precum plimbarea prin pădure, grădinăritul, pilates și alte forme blânde de mișcare.


Este o formă activă de meditație, derivată din budismul zen și este, de asemenea, cunoscută sub numele de kinhin, o practică în care practicanții se plimbă prin cameră în timp ce își țin mâinile în shashu.


Ideea din spatele unei meditații de mers pe jos este să mergi în tăcere în timp ce observi tot ce se întâmplă în jurul tău. De exemplu, ai putea observa frunzele copacilor dacă ești afară, ai putea simți căldura soarelui sau sa fii atent la sunetul pe care îl fac picioarele tale când ating pamantul.


Pentru persoanele care au probleme să stea nemișcate pentru o practică regulată de meditație, meditația mersului pe jos poate fi foarte binefacatoare si vindecătoare. Meditația mișcării este bună pentru oamenii care găsesc pacea în acțiune și preferă să-și lase mintea să rătăcească, in timp ce corpul se misca!




5. Meditatia Mantra

Meditația Mantra este proeminentă în multe învățături, inclusiv in tradițiile hinduse și budiste. Acest tip de meditație folosește un sunet repetitiv pentru a curăța mintea. Poate fi un cuvânt, o frază sau un sunet, cum ar fi popularul „Om” sau un cuvânt simplu, cum ar fi pace sau dragoste. Mantrele sunt pur și simplu sunete sau simboluri care se corelează cu o forță spirituală sau o zeitate, cu o energie sau o vibratie.


Oamenii care rezoneaza cu acest tip de meditație le este mai ușor să se concentreze asupra unui cuvânt decât asupra respirației lor. Aceasta este, de asemenea, o practică bună pentru persoanele cărora nu le place tăcerea și care invata mai bine prin repetare continua.


Mantra poate fi scandată cu voce tare sau repetată în tăcere. De obicei, o mantră se repetă in fiecare zi de 108 ori pentru un ciclu de 40 de zile.


Acest tip de meditatie iti va permite să experimentezi niveluri mai profunde de conștientizare.


6. Meditatia Transcendentala

Reprezentand si obiectul a numeroase studii în comunitatea științifică, meditația transcendentală este un tip foarte popular de meditație, deoarece este personalizabila - foloseste o mantră sau o serie de cuvinte specifice fiecărui practicant.


Ea a fost introdusa in practica de catre Maharishi Mahesh Yogi, un guru spiritual. Este o meditație marca comercială bazată pe o formă de meditație mantra, dar a fost extinsa si in afara acestei scoli.

Ea a fost descrisa ca un fel de a patra stare de conștientizare, primele trei fiind starea de veghe, starea de vis și starea de somn profund fără vis. Scopul acestei meditații este de a transcende conștiința.


Această practică este pentru cei cărora le place structura și sunt serioși în ceea ce privește menținerea unei practici de meditație.


7. Relaxarea progresiva

Cunoscută și sub numele de meditație de scanare corporală, relaxarea progresivă este o practică menită să reducă tensiunea din corp și să promoveze relaxarea.


Adesea, această formă de meditație implică strângerea și relaxarea lentă a unui grup muscular în același timp pe tot corpul sau imaginatia ghidata. De exemplu, te poate dirija pentru a-ti imagina un val blând care curge prin corpul tau pentru a ajuta la eliberarea oricărei tensiuni.


Această formă de meditație este adesea utilizată pentru a ameliora stresul și a te relaxa profund.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii de relaxare progresiva aici.



8. Meditatia iubirii

Meditația iubirii este folosită pentru a întări sentimentele de compasiune, bunătate și acceptare față de sine și de ceilalți. De obicei, implică deschiderea minții/ inimii pentru a primi dragoste de la ceilalți și apoi trimiterea unei serii de vibratii de bine către cei dragi, prieteni, cunoscuți și toate ființele vii.


Deoarece acest tip de meditație este destinat să promoveze compasiunea și bunătatea, poate fi ideal pentru cei care au sentimente de furie sau resentimente.

9. Meditatie prin vizualizare/ Meditatie ghidata

Meditația prin vizualizare este o tehnică axată pe îmbunătățirea sentimentelor de relaxare, pace și calm prin vizualizarea scenelor sau imaginilor pozitive.


Cu această practică, este important să iti imaginezi scena dorita într-un mod viu și să utilizezi toate cele cinci simțuri pentru a adăuga cât mai multe detalii. Ea este utilizata pentru sporirea concentrarii, a motivatiei si a starii de bine, pentru probleme de dezvoltare personală și vindecare.


Există sute, dacă nu chiar mii de tehnici de meditație ghidate și acest tip de practică poate fi foarte plină de satisfacții.


Puteți practica o meditație simplă ghidată stând liniștit și imaginându-vă că mergeți de-a lungul plajei.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii ghidate aici.


10. Meditatia bazata pe respiratie


Exercițiile de meditație și respirație pot face mintea mai focusata. Noi cercetări arată că există o legătură între meditația axată pe respirație, atenție și sănătatea creierului. (Trinity College Dublin, 2018).


O meditație simplă axată pe respirație are mai multe beneficii cognitive deoarece sporeste capacitatea de concentrare, relaxeaza mintea, aduce emotii si sentimente pozitive, calm interior. Este o tehnică excelentă pe care oricine o poate realiza.


Practicile de respirație iti permit să te concentrezi asupra momentului, considerand ca fiecare moment pe care îl petreci concentrându-te pe ceva pozitiv este cu un moment mai puțin pe care îl petrecei concentrându-te pe ceva negativ.


Mulți oameni respiră mai puțin adânc în perioadele de stres, de aceea a învata să respiri profund te poate ajuta să te simți mai liniștit și mai calm pe tot parcursul zilei.


Respirația profundă este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți schimba concentrarea atunci când te simți anxios. Tehnica de respirație 4-7-8 este o tehnică excelentă si pentru învățat.


Tehnica de respirație 4-7-8 a doctorului Andrew Weil


  • Începe prin golirea plămânilor.

  • Respira pe nas timp de 4 secunde.

  • Ține-ți respirația timp de 7 secunde.

  • Expira ferm prin gură, strângând buzele, timp de 8 secunde

  • Repeta acest ciclu de respirație de 4 ori.


Acest tip de tehnică simplă întinerește sistemul nervos. Dacă te face să te simți puțin amețit, nu face mai mult de 3-4 respirații la început. Acest tip de respirație acționează ca un tranchilizant natural, care schimba complet atenția și starea sufletească.




11. Meditatia Zen


Zen este o școală de budism cunoscută sub numele de budism Mahayana, care a luat naștere în China în secolul al VI-lea. Meditația Zen este derivată de la termenul Zazen, iar practica ei își propune sa deschidă mintea, suspendând orice judecată și gândire.


Practica zen lasa cuvintele, ideile și imaginile să treacă pe langa practicant fără a se implica în ele. Templele sau mănăstirile zen sunt folosite pentru acest tip de meditație, practica fiind predata în unul din cele trei moduri: concentrarea, introspecția și arta de a sta.


  • Concentrarea apare atunci când cineva este concentrat pe respirație.

  • Introspecția are loc atunci când participanții își concentrează conștiința asupra unui obiect de meditație.


Acest tip de practică simplă este menită să îi ajute pe oameni să rămână concentrați asupra momentului prezent observându-si gândurile.


Consulta lista de cursuri sau programe transformationale ce contin meditatii zen aici.

885 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alte articole
Urmareste-ne si pe
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page